fbpx

GO UP

ДЕТСКИ ХОР „ОРФЕЙ”

Детски хор „Орфей” е създаден през 1977 година. Основна цел на формацията е да открива талантливи деца и да развива певческите им заложби. Хорът е единствен детски хор, носител на званието „Представителен” за България в цялата ни област. Репертоарът на формацията е много разнообразен. Ние изпълняваме музика от различни композитори, стилове и епохи. С огромно удоволствие представяме и песни от филмите на Уолт Дисни, които умело съчетаваме с атрактивни танци. Това прави хор „Орфей” желан и търсен участник в разнообразни концерти, тържества и чествания.
 
За своето 37 годишно съществувание хорът е изнесъл над 530 концерта в страната и чужбина, като е осъществил турнета в Полша, Чехия, Украйна, Унгария, Румъния, Турция, Уелс, Германия, Франция, Холандия, Русия, Гърция, Италия, Австрия и др. Орфейци са носители на награди от наши и международни конкурси и фестивали във Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище и София.
 
За своята 30 годишнина детски хор „Орфей” бе удостоен със Златна значка на Българския хоров съюз, а за 35 годишнина получи „Сребърна лира” от Съюз на музикалните и танцови дейци в България.
 
Настоящ диригент на хора е Елена Цветкова – носител на Златна значка на БХС, възпитаник на АМТИИ – Пловдив, от класа по хорово дирижиране на доц. Кр. Четинян. Представители на формацията взеха участие и в международен проект „Разнообразни диалози” през 2006 година в град Дженестредо ди Вогоня, Италия, където заснеха и озвучиха с песните си късометражния филм „Вкусът на Декамерон“. През 2009 година „Орфей” участва в друг проект- „City sound“ в Берлин, Германия, а през 2010 г. хорът бе представител на България в европейската среща нa детски и младежки хорове, организирана от Европейската хорова асоциация “Europa cantat” в Бон. През 2013 година „Орфей” бе първият български хор, включен в световния хоров фестивал за мир – Виена, където певците имаха концерт в Златната зала на Виенската филхармония – Musikverein, в която се провежда ежегодния новогодишен концерт на филхармонията. 2014г. даде шанс на хасковските певци да пеят на друга знаменита сцена – Арена ди Верона при участието си в международен хоров фестивал в Италия .

 

 Местоположение:

град Хасково

 Адрес:

бул. „България” 41

За информация:

 Телефон:  +359 38 622 686
 Уеб cайт: http://www.yc-haskovo.org/%D1%85%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B9-2/