fbpx

GO UP

ЦЪРКВА УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, ХАСКОВО

Успение Богородично е най-старата и най-голяма църква в града. Много вяра, усилия и смелост дават от себе си хасковци – обединени и борбени, за да получат разрешение за построяване на своя храм в годините на Османско владичество. Освещаването се е състояло при изключително тържествена обстановка на 15 август 1837 г. – Успение на Пресвета Богородица, един от най-големите християнски празници.

Храмът бил построен на мястото на древен параклис, в обширен двор с издигнат над 4 метра каменен зид, за да се опази Божият дом от поругания. По неизвестни причини църквата е ориентирана почти напълно на югоизток-северозапад. В стилно отношение сградата представлява корабна базилика с двускатен покрив без кубета. Вътрешно тя има три олтарни апсиди. Иконостасът е дело на Дебърската школа, с богата и красива дърворезба. От стенописите най-забележителен е образът на „благославящия Бог”. Той е изрисуван в средата на свода в огромни размери и оставя впечатлението на „Вседържател” (пантократор), което навярно е било и основната идея на зографа, вложена в този образ, поставен сякаш в небесата.
Църква „Успение Богородично“ е паметник на културата от национално значение, с архитектурно-строителна и художествена стойност. 

 

 Местоположение:

град Хасково

 Адрес:

ул. Братя Минчеви 4