fbpx

GO UP

АСПАРУХ ЛЕШНИКОВ – АРИ

Хасковецът Аспарух Лешников – Ари (1897-1978) е най-успелия българин на световната музикална сцена. По-старите поколения помнят Ари като певец на стари шлагери, някои са чували, че е бил известен в Германия през 30-те години на миналия век като първи тенор на изключително популярната тогава група „Комедиан Хармонистс”, но малцина знаят, че групата по онова време e прочута колкото „Бийтълс” през 60-те и е канена на турнета по цял свят, а тенорът Аспарух Лешников е наричан „Царят на горното Фа“… Още по-малко известен е огромният принос на вокалния секстет „Комедиан Хармонистс” в джаза и популярната музика…

Националният фестивал „С песните на Ари“, град Хасково е посветен на Аспарух Лешников – Ари и е събитие от културния календар на града. Провежда се всяка година в началото на юни. Участват непрофесионални изпълнители на стари градски песни от цяла България като е желателно всички те да представят песни на незабравимия хасковлия Ари Лешников.

Националният фестивал „С песните на Ари“ има конкурсен характер и е организиран по категории – индивидуални изпълнители, дует, трио, квартет и групи. Компетентно жури от Пловдивдската академия за музикално и танцово изкуство оценява талантливите изпълнители. Фестивалът кулминира в заключителен гала-концерт на първенците в награждаването.