fbpx

GO UP

ПАРК ГРАДСКА ГРАДИНА, ХАСКОВО

Основите на съвременния парк Градска градина в Хасково са поставени в края на 19-ти век. По покана на тогавашните градски управители в Хасково пристига Марин Пенчев – създателят на Борисовата градина, който е учил декоративно градинарство в Унгария. Той поставя началото на парковото строителство в Хасково –  проектира построяването на алейната мрежа на Градската градина и ръководи засаждането на първите декоративни дървета, храсти и цветни лехи.
През 1910 г. синът му Георги Пенчев (сираче с унгарски произход), който вече е български гражданин , се връща в Хасково, за да довърши започнатото от баща си. Той разширява площта на парка и тя достига до 41 дка., засадени са едро размерни дървета.
През 2011 г. е започната пълна реконструкция на парк Градската градина. На 21 ноември 2011 г. е открита напълно обновената Хасковска градска градина. Извършено е пълно благоустрояване на алейната мрежа на най-стария парк в града, обособени са кътове за игра и отдих, изградено е площадно пространство с детска площадка и съоръжения за игра на деца от 3 до 12 год. Съществуващата растителност е запазена, като са засадени нови видове широколистни и иглолистни дървета, декоративни храсти, треви и разнообразни сезонни растения.
Нововъведение е работното време на парк Градска градина – от 06:00 до 20:00 през зимното часово време, и от 06:00 до 23:00 през лятото.
Благоустрояването на парка е част от проект на община Хасково: “Подобряване на паркова среда и пешеходни зони за достъпна архитектурна среда в град Хасково”, финансиран по ОП “Регионално развитие 2007-2013”.Стойността на реконструкцията възлиза на 1 300 000 лв.