fbpx

GO UP

Балнеология & СПА

В близост до град Хасково / на 18 км./ се намира с. Минерални бани. Курортът е изключително известен с лековитата си минерална вода. Тя е  хипертермална – 54 – 59°С и е уникална по своя химичен състав и лечебни свойства.
Минерални бани е сред деветнадесетте курорта с минерални извори, чиято лековитост е от национално значене. Профилиран е за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер, ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Рейно, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии, склеродермия и др.

Освен тези, с отличен резултат се повлияват следните заболявания:

  1.    Опорно – двигателен апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо
  2.    Ставни заболявания – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев
  3.    Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния
  4.    Гинекологични заболявания – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет
  5.    Кожни заболявания – екземи, псориазис вулгарис,  дерматити, кератодермия, уртикарии

Минералната вода се прилага и питейно при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.

Подходящи места за провеждане на водолечение и балнеопроцедури са Балнеохотел „Божур” към ПРО ЕАД, СБР „Айлин” и Обществена баня с минерална вода. Освен тях в много от  другите места за настаняване се извършват релаксиращи процедури с минерална вода. Можете да разгледате ТУК.