fbpx

GO UP

ГЕОГРАФСКИЯТ ЦЕНТЪР НА ХАСКОВО Е ОБОЗНАЧЕН С ИНСТАЛАЦИЯТА КИЛОМЕТЪР НУЛА

 

Географският център на Хасково от 21.04.2023 г. е обозначен с арт-инсталацията КИЛОМЕТЪР НУЛА – ХАСКОВО. Тя е изработена и монтирана в сърцето на Хасково от Ротари клуб „Хасково-Аида“. Президентът на клуба Драгомир Андонов и кметът на Община Хасково Станислав Дечев откриха официално КИЛОМЕТЪР НУЛА – ХАСКОВО. На церемонията присъстваха членовете на Ротари клуб „Хасково-Аида“, техните приятели от Ротари клуб „Хасково“, жители и гости на града.
Тази оригинална инсталация нарежда Хасково редом до световни градове като Рим, Париж, Лондон, Москва, Токио, Мадрид и други. „Както знаете, най-известният маркер за начало на всички пътища от древността до днес, е този в Рим. Именно от т.нар. „златна миля“ тръгва максимата „Всички пътища водят към Рим“.
Върху месинговата инсталация са нанесени централната точка на града – нулевият километър, географските му координати, надморската височина, гербът на Хасково и на Ротари клуб „Хасково-Аида“, посоките на света, някои от световните столици, български градове и забележителности. Освен красиво място за снимки и срещи, нулевият център е и отправна точка за опознаване на света, категорични са ротарианци, които днес дариха на града ни КИЛОМЕТЪР НУЛА – ХАСКОВО.