fbpx

GO UP

Екопътека „Ангел Войвода – Тракийско светилище „Хасара“

Приятели и ценители на екотуризма,  туристическа екопътека „Ангел Войвода – Тракийско светилище „Хасара“ е с обща дължина – около 2 км.

  • Начало – центъра на село Ангел Войвода.
  • Времетраене около 1 час.
  • Средна трудност на прехода.

В края на екопътеката ще достигнете до Археологическия „Тракийски скален култов комплекс и Късноантична крепост в местността „Хасара“, който е най-големият и богат археологически обект в Хасковския регион. Древното светилище – едно от най-големите в България, е със статут на паметник на културата от национално значение. Комплексът се намира върху скалист връх‚ известен под името “Асара”, добило популярност като „Градът на Слънцето“.

Груповата археологическа недвижима културна ценност включва: скална гробница, скален олтар, скален слънчев часовник – засега единствен в България, шарапани, над 70 скални ниши, късноантична крепост и раннохристиянска църква с гробове на „първите свещеници“.

Всеки един от изброените обекти е с висока историческа и археологическа стойност, съхранил в себе си ярки следи от живота, бита, свещените ритуали и вярвания на хората,  обитавали тези земи от най-дълбока древност до ранното християнство. Несъмнено можете да усетите дълбоката енергия на това светилище и магията на тракийската култура, при това всичко събрано на едно място. Култовият комплекс край с. Ангел Войвода е част от уникалните скални светилища, които са характерни само за територията на Източни Родопи и дават ценна информация за най-древните цивилизации, населявали европейския континент.

Разгледайте всички