fbpx

GO UP

Екопътека „Минерални бани – Айкаас“

Хубавото време наближава и желанието за отдих и релакс Ви зове. Ние Ви предлагаме чудесни идея за разходка сред природата, в най-близката до Хасково част от Източни Родопи.

Мястото е в района на балнеоложкия курорт Минерални бани, намиращ се само на 18 км от град Хасково.

Еко пътеката „Минерални бани – Айкаас“ , с обща дължина 7,75 км., Ви дава перфектна възможност, да се потопите в спокойствието и красотата на природата , да видите интересни скални светилища и да научите повече за живота на древните траките, населявали тези земи. По трасето на туристическата еко пътека са  монтирани информационни и указателни табели. Обособени  са зони за отдих, съоражения за барбекю на открито, атракции за спорт и отдих на места, откриващи неповторими гледки.

Културно-историческите и природни забележителности по пътеката са много, но сред най- впечатляващите са:

Местност „Шарапаните“ – запазени паметници от старожелязната епоха в района. „Шарапаните“ (винарски камък) са изкуствено издълбани вдлъбнати в скалите, направени от хората преди 2600-2800 години. Всяка шарапана се състои от две нееднакви басейнчета с наклонен под и открито или закрито каналче. Името „шарапана“ идва от турската дума „шарап“ и означава вино. По това съдим , че в тях обитателите на тези места са преработвали грозде за вино. Друга теория е, че шарапаните са били използвани в древността за промиване и извличане на злато, тъй като района е богат на златни залежи.

Местността „Айкаас“ е разположена върху западния склон на планинския рид „Мечковец“ (връх „Аида“), непосредствено под естествен скален венец. От него се разкрива панорамна гледка на запад и юг, към вътрешността на Родопите, която силно впечатлява със своята красота и обхват над 30 км. Гората е широколистна, букова и дъбова. В близост се намира естествено находище на момина сълза и див божур, на чиято красота можете да се насладите през пролетта.

Фауната е запазена почти девствена – в гората има изобилие от различни видове птици , сърни, елени, диви прасета   и др.

Мястото „Айкаас“ е много красиво, лесно достъпно за туристи от всякакви възрастови групи и подходящо за семеен туризъм и отдих.

 

Разгледайте всички