fbpx

GO UP

Екопътека „Минерални бани – Гарваница“

Курортното селище Минерални бани, на 18 км. от Хасково,  представлява едно докосване до хилядолетна история, пълна с много забележителности, като голяма част от тях със статут на защитени обекти.

В южния край на Минерални бани започва туристическа екопътека „Минерални бани – Гарваница“. По маршрута на екопътеката с общо разстояние 5.2 км., са обособени 5 атрактивни зони за спорт и отдих, подходящи за пикник и барбекю.

Маршрутът е лек, като една ненатоварваща разходка и с възможност за скално катерене на скалите до връх „Гарваница“. Екопътеката Ви предоставя и допир до културни ценности, светилища и мистика, съхранени на тази част от територията на Източни Родопи.

При местността „Градушка църква“- християнизирана древна езическа сакрална територия, се съхранява традиция от древни времена. На скална площадка, около вековен дъб, който местните наричат „дъбичката“ са натрупани камъни, оформящи около дървото висок кръг.  На мястото в първия четвъртък след Спасовден тук винаги се събират жители от близките селата за ритуал „Молитва за дъжд“ , а чудото наистина много често се сбъдва още същия ден.

Археологическата културна ценност „Тракийското светилище Гарваница“, обхваща целия хълм. В множество скални образувания има издълбани голям брой жертвеници, скални изсичания, улеи и други сакрални обекти. Интересни скали, където можем да предположим, че по тях в древността е било дълбано, за да бъдат използвани за свещени ритуали. Тук нишите имат яйцевидна форма, като се предполага, че в тях  са поставяли праха на „мъртвите“. Твърденията  на археолозите са, че целият светилищен комплекс е служел за некропол в древността.

На връх „Голямо градище“ с 555,4 м.н.в  са запазени останки на крепостни стени. Обектът е един от сравнително добре запазените древнотракийски крепости в Южна Тракия. На самия връх има дървена платформа, от която се разкрива красива гледка към цялата околност , а българският трибагреник се вее красиво под напора на вятъра .  Oтлична е видимостта  във всички посоки на голямо разстояние. На юг е рида Мечковец, а на запад видимост има  до крепостта на връх „Драгойна“.

По предварителна заявка, за туристите могат да бъдат организирани – яздене на коне, стрелба с лък , спортен риболов  и др.

Разгледайте всички