fbpx

GO UP

Камен Донев Лекция N1 За народното творчество

16 ОКТОМВРИ /сряда/ от 19:00 часа
в ЧИТАЛИЩЕ “ЗАРЯ” гр. ХАСКОВО гостува

КАМЕН ДОНЕВ – Лекция N1 – За Народното Творчество
авторски спектакъл на Камен Донев
****************************************
??? Билети: 16.00, 18.00 и 20.00 лева от 30.09.2019 /пон./
РЕЗЕРВАЦИИ преди 30.09.2019 се приемат на 0879 / 140 233 !!!
***************************************
КАСА: Читалище „ЗАРЯ“ – 0879 / 140 233; 0898 / 293 951
Работно време каса: 10:00 – 14:00 и 15:00 – 18:00 часа
****************************************
Спектакъл с песни, танци, импровизации и примери от живота. От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година, до днес спектакълът е изигран 450 пъти.

„Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното, а обратното – да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.“

СПЕКТАКЪЛЪТ НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ЛИЦА ПОД 14 ГОДИНИ!

Любими реплики от представлението се разнасят от уста на уста из цяла България и извън пределите й… като народно творчество. Камен Донев взриви от смях десетки български градове. Той е единственият изпълнител, препълнил Зала 1 на НДК (зала, която разполага с 4000 седящи места) цели 14 пъти, при това с едно и също заглавие. От смях се превиваха и сънародници, и чужденци в Москва, Санкт Петербург (II Mеждународен фестивал „Балканско театрално пространство”), Берлин, Люксембург, Виена и Брюксел. От престижния Международен театрален фестивал „Золотой Витязь” в Москва актьорът се завърна с бронзова статуетка. Моноспектакълът получи признание и на всички театрални фестивали в страната.

НАГРАДИ НА СПЕКТАКЪЛА

– Комедиен хит на сезона 2008 – награда на публиката за авторския спектакъл на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество”
– Международен фестивал „Друмеви театрални празници”, Шумен 2008 – награда за мъжка роля
– Международен театрален фестивал BGMOT 2008, Габрово – награда за мъжка роля
– Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2008 – трета награда за мъжка роля и награда за най-музикален и пеещ актьор
– „Балкански театрални европортрети”, Благоевград 2008 – награда за мъжка роля и награда на публиката
– Международен театрален фестивал „Золотой Витязь”, Москва – бронзов „Витяз”
– Награда „Любимец 13”, Димитровград, 2009 г.
– Награда „Ледената маска” от Русенски театър „Сава Огнянов” за постановка на 2009 г.

Сценография – Ралица Русева
Костюми – Паша Нешкова
Музика – Камен Донев, Кирил Добрев
Хореография – Ивайло Иванов
Аранжименти – Дани Милев
Консултанти по фолклор – проф. д-р Димитрина Кауфман, акад. Николай Кауфман, Цвети Радева
Специалисти по акомпанимента:
Дани Милев – китари, вокал; Теодосий Спасов – кавал, тромпет; Иво Папазов-Ибряма – кларинет; Стоян Янкулов – ударни инструметни; Антони Дончев – авторска композиция по либретото “Роднини”; Михаил Шишков-син – бас, клавир, педъл-стийл китара; Михаил Йосифов – тромпет; Димитър Тодоров – гайда; Илия Илиев – акордеон; Виолета Петкова – гъдулка; Любомир Желев – кавал; Костадин Генчев – кавал; Костадин Атанасов – кларинет; Формация Ева квартет – вокали
Фотограф Стефан Ненков – 3inSpirit
Абстракцион – Чавдар Гюзелев