fbpx

GO UP

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Знаете ли, че…
…Монумент Богородица е вписан в Световните рекорди не със цялата си височина – частта от ореола над главата на статуята на Пресвета Дева Мария (1 м и 80 см) не е призната от Гинес.

Знаете ли, че…
…иконостасът на Узунджовската църква е единствения в България (а и в света), в който има надписи на глаголица.

Знаете ли, че…
…Паметникът на Капитан Петко Войвода в Хасково е най-голямото скулптурно изображение на воеводата в света. „Но защо в света!?“ – ще попитате Вие. „Защото негови паметници има не само навсякъде из днешна България, а и в Есими (Гърция), Киев (Украйна), Чикаго (САЩ) и Рим (Италия)“ – ще отговорим ние.

Знаете ли, че…
…дарението от почти 3 милиона долара, което Япония прави за построяването на Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ до Александровската гробница, е най-голямото дарение правено някога от Япония за България.

Знаете ли, че…
…иконостасът на Узунджовската църква е един от трите най-големи дървени иконостаса в България.

Знаете ли, че…
„♫…край реката редят се, редят се тополите…♫“ – да, това е песента „Среща“ на Щурците. Навярно обаче не знаете, че всичко това се случва край Хасковската река. Прекрасните стихове са на поета от Хасково Симеон Стоянов (1937-2002) и са посветени на красива учителка от града.

Знаете ли, че…
…Хасково е известен и със стотиците тополи край реката, която минава по протежение на целия град (Хасковската река). 

Знаете ли, че…
„Царят на горното Фа“ Аспарух Лешников – Ари е роден в гр. Хасково.

Знаете ли, че…
…приносът на д-р Георги Китов (1943-2008 г.) към световната археология е огромен и неоспорим. Хасково е единствения град, който изгражда мемориал (барелеф до Александровската гробница) и именува улица в негова чест – скромен жест на признателност и почит.

Знаете ли, че…
…до върха на Камбанарията в Хасково водят 135 стъпала.

Знаете ли, че…
…читалището в с. Александрово, община Хасково е именувано на Д-р Георги Китов – откривател на Александровската гробница.

Знаете ли, че…
…калъпът на статуята на Пресвета Богородица в Хасково се намира в завод Химмаш.

Знаете ли, че…
…камбаната на възстановената стара часовникова кула на Хасково е от леярната „Whitechapel“, произвела камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон 2012 и камбаните за юбилея на кралица Елизабет II… Леярната „Whitechapel“ (основана 1570 г.) е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-старата леярна за камбани във Великобритания.

Знаете ли, че…
…родената в Хасково световно известна цигуларка проф. Недялка Симеонова е първата българка с концерт в Карнеги Хол.

Знаете ли, че…
…една от пресечките на небезизвестния булевард „Витоша“ в София се казва улица „Узунджовска“.

Знаете ли, че…
…Узунджовската църква се отличава с неописуема акустика, която се дължи на формата на свода, наподобяващ камбана, и от разпределението на прозорците. Тя е изцяло каменна, монолитни блокове изграждат стени с дебелина около метър и половина. Само още две църкви в България имат такъв тип строителство.

Знаете ли, че…
…в Хасково има скулптура на Вежди Рашидов. Творбата се казва „Шум“ и се намира на кръстовището на булевардите „Раковски“ и „Съединение“.