fbpx

GO UP

Рекордите на Хасково в рубриката 10 000 крачки по БНТ

 

Искате ли да видите световен рекорд, такъв който е вписан в книгата на Гинес? Елате с нас и „10 000 крачки“ в южния град Хасково. Там на хълма Ямача се издига Св. Богородица – най-високата в света статуя на Божията майка с младенеца. Тя е висока 14 м и е поставена върху 17-метров постамент. Общата ѝ височина достига 32 м и 80 см. Цялата конструкция тежи 80 тона. Монументът е издигнат през 2003 година. Впечатляващата височина на скулптурата ѝ гарантира място в книгата на световните рекорди Гинес. Официалното вписване и получаването на сертификата стават факт през 2005 г. Божията майка е символ на града – 8 септември, денят, в който се почита Рождество Богородично, е празникът и на град Хасково.

Монументът на хълма над Хасково често се свързва с този на Исус Христос над Рио де Жанейро. Наистина по-малко от 7 метра е разликата във височините на двете статуи, в полза на популярната бразилска забележителност.

В идеална близост до статуята на Богородица с младенеца се намира най-високата камбанария на Балканския полуостров. Тя се издига на височина от 30 м. Построена е през 2010 г, на три нива, като за да стигнат до най- високата площадка посетителите трябва да изкачат 135 стъпала. На върха на камбанарията са монтирани 8 камбани с различна големина и с общо тегло над 1 тон. Те са отляти в най-старата леярна у нас – леярна Велеганов в Пловдив.

Макар и млади, статуята и камбанарията на хълма Ямача, вече са се наложили категорично като символ на Хасково. За тях все още няма създадени дори градски легенди, но хората тук вече ги чувстват близки и необходими. …. А може би и рекордите помагат за това?!

https://bnt.bg/news/rekordite-na-haskovo-292393news.html