fbpx

GO UP

СПОРТЕН КЛУБ „РОНА”, ХАСКОВО

През 1979 г. името на „Рона“ е избрано спонтанно, чрез жребий, и може би някаква неписана сила дава шанс на първите две срички от имената на нейната създателка – „РО“сица „НА“лбантова – да се запишат на мястото на наименованието на някогашния Състав за естрадни танци от 80-те години. От 2002г. до днес ръководител на клуба е Милена Налбантова – Божилова, дъщеря на основателката и нейна най-голяма опора. Тя е и инициатор и основател на Международния танцов фестивал „Вълшебен свят“, който за пръв път се провежда през 2005г. През 2012 г клуба е регистриран като Сдружение с нестопанска цел – Спортен клуб „РОНА“.  Стиловете и техниките, в които се обучават бъдещите танцьори са: класически балет, танцово шоу, характерни танци (танци на народите и етно танц – български, испански, индийски, латвийски, руски, руско- цигански, гръцки и др.), джаз, модерна техника, бели денс класика, бели денс шоу, хип-хоп, синхро денс, диско шоу, латино танци – салса, самба, латино шоу и др.

    В дългата история на съществуването си, РОНА се доизгражда със своята изключително активна дейност не само в България. Клубът участва и печели награди на танцови форуми в Словения, Румъния, Беларус, Чехия, Гърция, Полша, Унгария, Италия, Русия и др. Ежегодно клубът печели медали, купи и награди от фестивали в страната и чужбина. Носител е на Гранд При награди на множество конкурси – Стара Загора, Димитровград, София и др. Танцьорите от клуба са многократни световни и европейски шампиони. Сред най- талантливите има и стипендианти от Програмата за насърчаване на даровити деца от Министерството на Образованието, както и от Местната наредба на Община Хасково. Изпълнителите печелят и международни стипендии за обучение в чужбина – Италия, САЩ и др.

През 2016 г печелят ГРАНД ПРИ на Международния танцов фестивал „Вълшебен свят“ сред над 2000 участника от 51 клуба от 12 държави.

   Всяка година танцовият клуб обновява своя репертоар, като стремежът е да се обхванат всички възрастови групи и всички танцови категории. Всеки сезон в актива на формацията са десетки концерти, взема дейно участие в благотворителни каузи, учи поколенията на отговорност, дисциплина и красота.