fbpx

GO UP

ХАСКОВО и 100-те национални туристически обекта

„Опознай България – 100 национални туристически обекта“ е българско национално туристическо движение.

Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз.

Основната му идея  е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.

Десет от тях се намират на територията на област Хасково и съхраняват уникалното богатство от историческата памет на България:

1. Монумент „Света Богородица“, град Хасково – 72
2. Александровска гробница и Mузеен център „Tракийско изкуство в Източните Родопи“, с. Александрово, община Хасково – 72
3. Тракийска куполна гробница, с. Мезек, община Свиленград – 72а
4. Средновековна крепост, с. Мезек, община Свиленград – 72а
5. Вила „Армира”, град Ивайловград – 72б
6. Исторически музей, град Ивайловград – 72в
7. Природозащитен център „Източни Родопи“, град Маджарово – 72г
8. Исторически музей, град Димитровград – 73
9. Дом – музей „Пеньо Пенев”, град Димитровград – 73
10. Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно”, град Димитровград – 73

Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическа книжка или 
дигитален чрез мобилното приложение “Yettel”.

Книжка може да се закупи от Български туристически съюз (БТС), Информационния център на БТС, туристическите дружества в страната, както и от почти всички обекти, включени в движението.

Отличията са бронзова, сребърна и златна значка, които се връчват от Националния организационен комитет (НОК) към БТС, за посетени съответно 25, 50 и 100 обекта. Всички носители на значки имат право на участие в ежегодна томбола с предметни награди, екскурзионни летувания, екскурзия в чужбина и др.
Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.

Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.