fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Къща музей Шишманова къща

Шишмановата къща е построена през 1854 г. в характерния за архитектурата на XIX век стил, разпространен в обширния тракийски регион. Двукатната симетрична постройка е с традиционна структура от късното Възраждане, с красиви, еркерно наддадени фасади и издаден напред правоъгълен кьошк. Приземният етаж е изграден от солидна каменна зидария, а вторият представлява дървена конструкция, запълнена с дребни камъни. При основния ремонт на къщата в началото на 70-те години на ХХ век камъните са заменени от тухлена зидария. Отвътре къщата впечатлява с изящната архитектурна линия и дърворезба.

Точно кой представител на големия Шишманов род е построил къщата в средата на XIX век днес не може да се посочи. Тя е една от многото къщи, разположени около катедралния храм „Успение Пресветая Богородица“, издигнат върху имот на Христодул Вълчев Шишманов (1784-1870) и осветен през 1837 г. Наследник на къщата е Тодор З. Шишманов – адвокат, общественик и кмет на Хасково в периода 1905 – 1907 г., който е първороден син на по-малкия брат на Христодул – Жеко Шишманов (1790-1844).

В последните години на XIX век в къщата е устроено начално училище. Учебният процес протичал в стаите на втория етаж, но в годините, когато децата са били твърде много, ученици имало и на приземния етаж. Директор на училище станал тогавашният стопанин на къщата – полковият адютант подпоручик Иван Шишманов, който високо ценял образованието и културата в града. Неговата съпруга Елена Шишманова живее в къщата до дълбока старост, след което сградата е реставрирана и  в нея е подредена музейна експозиция „Домашни занятия до края на XIX  век“.

Експозицията, открита през 1975 г., запознава посетителите с характерните домашните занятия през XIX и началото на ХХ век в Хасковския край. Къщата музей е затворена през 2003 г. След основен ремонт през 2024 г. по програма за културно предприемачество, наследство и сътрудничество в партньорство с Исландия, експозицията е възстановена и отворена за посетители.

 

Автор: д-р Веселина Узунова

Главен уредник към РИМ – Хасково

 

 

Полезна информация

Локация
гр. Хасково, ж.к. Любен Каравелов, ул. "Братя Минчеви" 7
Контакти
+359 879 104 420
Места за паркиране
Да
Достъп за хора с увреждания
Да
Гид / Екскурзовод
Да

Работно време

вторник – петък
10:00 – 18:00
събота
10:00 – 17:00
неделя и понеделник  ЗАТВОРЕНО