fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Паметник на Победата

Паметник на Победата

Внушителен монумент от бронз и камък е поставен на входа към емблематичния за Хасково парк “Кенана”. Фигура на жена с устремно вдигнати ръце, викаща “Ура” – израз на възторга от свободата. Общата височина на монумента – постамент и статуя е 8 метра. Посветена на Деня на победата – 9 май, тя е част от оформлението на подхода към парк “Кенана”. Архитектурното решение на целия ансамбъл е дело инж. Валентина Атанасова – паркостроител, а техническото изпълнение – на бригагада от “Благоустройствени строежи” – Хасково с ръководител Никола Любенов.

Автор на статуята е световноизвестният български скулптор проф. Любомир Далчев (роден на 27 декември 1902 г. в Солун, починал на 11 юли 2002 г. в Съни Вели, САЩ).

На 9 май 1977 г. се провежда тържествен митинг на хасковски граждани по повод откриването на “внушителния монумент на победата”. Присъстват Господин Корцанов – първи секретар на Окръжния комитет на БКП – Хасково, Петър Колев – първи секретар на Градския комитет на БКП – Хасково, Стефан Пашов – кмет на Хасково (тогава председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет). Тържеството е открито от Петър Колев, слово за съветската армия произнася Стефан Пашов, а Г. Корцанов обявява решението на Изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет – Хасково за преименуване на парк “Кенана” в “Парк на победата”.

Автор: д-р Виолета Костова

Полезна информация

Локация
гр. Хасково, парк Кенана