fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Регионален исторически музей

Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей-Хасково съхранява над 120 000 движими паметници на културно-историческото наследство. Уникални колекции от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло оформят част от богатия фонд на музея. Сред най-впечатляващите предмети в него са колекцията от над 22 000 антични и средновековни монети, сребърен потир с дарствен надпис от сватбата на император Юстиниан I и императрица Теодора.

В обновената зала на археологическата експозиция, може да се види един от първите железни мечове открити в Европа, оригинален модел на къща от новокаменната епоха и артефакти, свързани с региона, от Неолита (7000 г. пр. Хр.) до късното Средновековие.

Още една част от достойнствата на музея са етнографските колекции от земеделски и занаятчийски оръдия на труда, колекциите от медни съдове, накити и облекло, произведения на народното приложно изкуство, градският бит и други. Тук са изложени единствените по рода си сурвачки направени от леска, както и проходилки и стоялки за бебета, ползвани преди 150 години.

Част от ценното културно наследство, което се съхранява в музея са колекциите от оръжие, икони и предмети, свързани с просветните, църковни и национално освободителните борби на българите от района на град Хасково.

При предварителна заявка, музеят предлага различни образователни и забавни игри и работилници подходящи за деца от 3 до 12 клас. Посетителите имат възможност  да тъкат на стан, както и да се снимат облечени с традиционни за региона народни носии.

 

Цени на входни билети:

Обикновен – 2 лв.

Учащи и пенсионери – 1 лв.

Беседа – 5 лв.

Деца до 7 год. и хора с неравностойно положение – Безплатно

 

www.haskovomuseum.com

Полезна информация

Локация
пл. "Свобода" 19, Хасково
Контакти
+359 38 624 501, +359 879 104416
Места за паркиране
Платен паркинг

Работно време

Април – Октомври
Вторник – Петък 09:00 – 17:30

Събота 09:00 – 16:00

 
Ноември – Март
Вторник – Петък 09:00 – 17:00
Събота 10:00 – 16:00