fbpx

GO UP

АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ

Астрономическа обсерватория (АО) при Младежки център – Хасково работи с ученици на възраст от 10 до 19 години. В постоянните групи се изучава всичко, което може да се види на небето и представлява интерес за учениците. Правят се наблюдения на звездното небе, на различни астрономически обекти и явления. Провеждат се ежегодни експедиции и лагер-школи в Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Всяка година се експонира фотоизложба с направените от учениците снимки.
Възпитаниците на АО участват в редица национални състезания и конкурси. От национален кръг на олимпиадата по астрономия има спечелени 13 медала – 1 – златен, 5 – сребърни и 7 – бронзови. От Международна олимпиада по астрономия са завоювани 5 бронзови медала. 13 ученици са приети за студенти във Физически факултет на СУ с резултатите си от олимпиадата по астрономия.
Десетки първи награди и призови места тези деца получават както в Национални, така и от международни състезания.
АО работи в тясно сътрудничество със Съюза на Астрономите в България, с Института по астрономия към БАН и Националната астрономическа обсерватория – Рожен и е активен участник в редица български и международни наблюдателни проекти.
Голяма част от учениците, посещавали обсерваторията, са носители на различни стипендии и награди за своите постижения в областта на астрономията, завършили са или учат в престижни университети по целия свят, а някои вече работят в световноизвестни научни и образователни центрове и имат значителни постижения в областта на природните науки, физиката и астрономията.
Работно време:
Понеделник, вторник и сряда: 10:00 – 18:00 ч.
Четвъртък: 10:00 – 20:00 ч.
Петък: 10:00 – 18:30 ч.
Обедна почивка: 12:30 – 13:00 ч.
НАБЛЮДЕНИЯ: Всеки ЧЕТВЪРТЪК при ЯСНО ВРЕМЕ след СВЕЧЕРЯВАНЕ
За контакти:
Ръководител: Йоанна Кокотанекова
Тел. +359 886 061 072

 

 Местоположение:

град Хасково

За информация:

 Телефон:  +359 886 061 072
 Facebook: https://www.facebook.com/ao.haskovo/
 E-mail: ao_haskovo@abv.bg
 Уеб cайт: http://www.yc-haskovo.org/astronomiq/