fbpx

GO UP

ВИЕНА-ВИЙДЕН, АВСТРИЯ

Виена-Вийден е IV-ят район на Виена, разположен в централния пояс на австрийската столица. За първи път се споменава през 1137г. и затова се счита за едно от първите предградия на Виена. Днес населението на този гъсто заселен район е около 31 000.

Виена-Вийден принадлежи към историческия център на Виена. Тук се намират едни от най-емблематичните за Виена сгради – църквата Карлскирхе, чието строителство започва през далечната 1715г. по време на управлението на кайзер Карл VI, дворецът Шьонбург (строен през 1705г.), църквата Пауланеркирхе (1627г.). Най-посещаваният музей тук е Музеят на Виена (отворил врати през 1887г.), който съхранява историята на града в продължение на векове. Към музея принадлежи и жилището, в което прекарва своите последните дни Шуберт. С Вийден се свързват още имената на Йоханес Брамс, Йохан Щраус (син), Карл Люгер, Фердинанд Блох-Бауер, Карл Клаус и др.

Вийден е важен образователен център. Тук се намират авторитетни австрийски учебни заведения като  Техническия университет,  Университета за приложни науки, Политехническия институт, Музикалната консерватория и Колежа по счетоводство и финанси.

Споразумението за побратимяване между Хасково и Виена-Вийден е подписано на 26.05.2009г.

www.wien.gv.at/bezirke/wieden