fbpx

GO UP

ПАРАКЛИС “СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА“, ХАСКОВО

Параклисът „Св. Петка Българска” е разположен в южната част на Парка в кв. Македонски, източно по улица Днепър в град Хасково.

Ситуиран в най-високата част на стръмния терен, по оста на главната пешеходна алея на парка, Параклисът, с кръглата си форма и височината на куполното покритие, се вписва естествено и е главен акцент във възприятието на пространството. В подкрепа на този акцент е и камбанарията на юг от параклиса.
 
Главният вход и олтарната апсида са ориентирани запад-изток според каноните на православната църква. Главният вход е подчертан с арка и сводесто покритие. Има още един вход от север от основната алея в парка.
 
Параклисът „Св. Петка Българска” представлява куполна еднопространствена ротонда с площ 57 м2. Главният купол е с диаметър 8,64 м. Пресечен е от пръстен с горно странично осветление. Пръстенът завършва с малък купол, който достига височина 9,00 м., върху който е поставен православен кръст с височина 2,50 м.
 
Високото осветено куполно покритие и кръглата форма придават на интериора обширност и простор и заедно с иконостасът от резбовано дърво и изографисването създават усещане за необятността на духа.
 
проектант: арх. Нина Танчева
тел.: 038 662046

 

 Местоположение:

град Хасково

 Адрес:

ул. „Днепър“ 11

За информация:

 Телефон: +359 38 662046

Работно време:

Април – Септември

08:00 – 12:00 ч.

Октомври – Март

08:00 – 11:00 ч.