fbpx

GO UP

ПАРАКЛИС СВЕТИ ТРИФОН – ПАРК КЕНАНА, ХАСКОВО

През месец март 1925 г. хасковските лозари се събират в местността „Кенана“ и вземат решение да се издигне параклис в чест на Свети Трифон: светецът-лозар на българите. Строителството на християнския храм продължава около две години, а след като е осветен, е преотстъпен на Българската православна църква.
През десетилетията на параклиса „Свети Трифон“ се събирали лозарите, ловните дружинки и много други миряни от хасковския край. Всяка година на празника Свети равноапостолни Константин и Елена (21-ви май) е имало водосвет и събор; пищни тържества и ловни състезания.
През 60-те години на миналия век, градският комитет на Българската комунистическа партия в Хасково отнема параклиса „Свети Трифон“ от лоното на Църквата и го преустройва на водохранилище за нуждите на В и К (Водоснабдяване и Канализация). Така започва частичното разрушаване на Божия храм. След години параклисът е напълно изоставен; оскверняван е многократно от нечестиви люде.
През 2008 г. група хасковлии решават да възстановят мястото за поклонение и създават гражданско сдружение „Св. Трифон – Кенана“. Строителните дейности започват през месец април 2012 г.
След 4 години ремонтна дейност, параклисът е възстановен и на 21 май 2016 г. е осветен от Пловдивския митрополит Николай.

 

 Местоположение:

парк Кенана, гр. Хасково

 Адрес:

парк Кенана, гр. Хасково