fbpx

GO UP

ПАРАКЛИС СВЕТИ ТРИФОН – ПАРК КЕНАНА, ХАСКОВО

През месец март 1925 г. хасковските лозари се събират в местността „Кенана“ и вземат решение да се издигне параклис в чест на Свети Трифон – светецът-лозар на българите. Строителството на християнския храм продължава около две години, а след като е осветен, е преотстъпен на Българската православна църква.
 
Години наред тук се събирали лозарите, ловните дружинки и много други миряни от хасковския край, а на празника „Свети равноапостоли Константин и Елена“ (21-ви май)  е имало водосвет и събор, организирали са се пищни тържества и ловни състезания.
 
През 60-те години на миналия век, градският комитет на Българската комунистическа партия в Хасково отнема параклиса „Свети Трифон“ от лоното на Църквата и го преустройва на водохранилище за нуждите на В и К (Водоснабдяване и Канализация). Така започва частичното разрушаване на божия храм и след години параклисът е напълно изоставен. 
 
През 2008 г. група хасковлии решават да възстановят мястото за поклонение и създават гражданско сдружение „Свети Трифон – Кенана“. 
През 2016 година, параклисът е напълно възстановен и на 21 май същата година е осветен от Пловдивския митрополит Николай.
 
Работно време: 
събота и неделя 
от 15:00 ч. до 17:00 ч.

 

 Местоположение:

 гр. Хасково

 Адрес:

парк Кенана