fbpx

GO UP

ПАРАКЛИС „СВЕТО ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ” – ПАРК ЯМАЧА, ХАСКОВО

Всяка година на Възнесение Господне – Спасовден (празнува се винаги в четвъртък като един от великите празници на 40-тия ден от Възкресение Христово – ПАСХА), миряните от Хасково и околията са правели там голям събор. За съжаление, през 50-те години на миналия век, параклисът „Възнесение Господне” е иззет от лоното на Българската православна църква и е използван като склад на предприятието „Паркове и градини”. Едва след „избухването“ на демокрацията в България през 1989 година, Божият дом е върнат на Църквата и започва неговата цялостна реставрация – дърворезбарят Стоян от село Динево създава прекрасен иконостас, а стените са изрисувани от хасковския зограф Владимир Димитров.
Параклисът „Възнесение Господне“ е отворен за посещения всеки ден от 12:00 – 19:00 часа.
 Послепис: Любопитно е да се спомене, че иконостасът в параклиса „Възнесение Господне“ е умалено копие на този от църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил” в град Хасково.
Параклисът „Възнесение Господне” е издигнат на хълма Ямача преди повече от седемдесет години в чест на едноименния православен празник. Уви, точната дата на построяването му остава неизвестна. Първоначално храмът е без иконостас и не е изографисан.

 

 Местоположение:

парк Ямача, град Хасково

 Адрес:

парк Ямача