fbpx

GO UP

ХРАМ СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ – КВ. БОЛЯРОВО, ХАСКОВО

Храмът „Свети Харалампий“ е издигнат през годините 1922 – 1925  и осветен през 1926 г. по инициатива на тогавашния финансов министър Петър Янев (1886-1925): „…израстнал в Болярово, в неволя и непосилен труд, скромен, амбициозен, изключително умен и ерудиран, министър на правосъдието във втория и министър на финансите в третия самостоятелен земеделски кабинет. Любовта към родния край оставя завинаги неговото име върху проекта и построяването на православния храм „Свети Харалампий”. Вечна признателност и дълбок поклон…” (из надпис на паметна плоча до входа да църквата).
Формата на храма е кръстообразна с едно кубе на камбанарията, на която е поставена и камбана. Дължината на храма е 16 м., ширината 10, а височината 7 м. Голяма част от уникалните стогодишни икони в храма са с дарителски надписи на щедри дарители. 
 През годините са извършвани редица ремонти, подменен е и куполът на храма.
 
Българската православна църква почита свети Харалампий на 10 февруари. Според поверието, светецът-лечител държи всички болести. Празнуват и пчеларите, за здраве се раздават питки с мед.

 

 Местоположение:

кв. Болярово, град Хасково

 Адрес:

кв. Болярово