fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Александровската гробница

Александровската гробница се намира в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково. Открита е през 2000 г. при разкопки на могилата “Рошавата чука”  до с. Александрово, от екип археолози, ръководен от д-р Георги Китов (1943-2008). Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология.

Александровска гробница е паметник на културата от национално значение.

Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

Стенописите на гробницата са уникални и сравнително добре запазени. Архитектурата на гробницата също е впечатляваща. Височината на могилния насип на Рошавата чука е 15 м, а диаметърът му надхвърля 70 м. Гробницата има коридор, дълъг 15 м, а входът й е от изток. По коридора се стига до правоъгълна камера с размери 1,92х1,5 м. След нея следва кръгла камера с диаметър 3,30 м и височина 3,40 м. Сводът й има камбановидна форма и започва още от пода. До южната й периферия е изградено каменно ложе, което е било разрушено още в античността.

Счита се, че гробницата има два периода на използване. За това свидетелстват двете подови нива на кръглата камера – едното от каменни блокове, другото от трамбована глина.

Гробницата в село Александрово е едно от най-големите съоръжения от този тип. Нейните стенописи са уникални по рода си. Те са из цялата гробница, в камерите, в коридора, в преддверието и представят различни сюжети.

Най-разнообразни са стенописите в кръглата камера – тя е изографисана в шест хоризонтални пояса с различна широчина, разположени един над друг. Повечето фрески изобразяват ловни сцени.

Александровската гробница е единственият обект в България, носител на Знак за европейско наследство /2021 г./.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала. Чрез репликата се дава възможност на посетителите да се запознаят с един наистина уникален паметник на античното изкуство в Тракия. В най-малки детайли са пресъздадени фреските, изобразени от ръката на тракийския художник. Те пресъздават бойни и ловни сцени както и моменти от прословутите пиршества на тракийската аристокрация.

Богатата експозиция показва още и множество артефакти от тракийския период в региона на град Хасково като голяма част от тях могат да бъдат видени в стенописите на Александровската гробница – въоръжение, накити, съдове… Сред най-ярките експонати в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 – 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света.

Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” е един от най-модерните, отлично оборудвани и представителни в страната.

От 2011 г. обектът е част от Стоте национални туристически обекта на България.

 

 

Полезна информация

Локация
с. Александрово, община Хасково
Контакти
+359 38 666 444
Места за паркиране
Да
Достъп за хора с увреждания
Да
Гид / Екскурзовод
Да

Работно време

 
По време на Коледните и Новогодишните празници обектът НЯМА ДА РАБОТИ на: 25.12.2023 г. , 31.12.2023 г. и 01.01.2024 г.
 
от Юни до Август
От вторник до неделя
09:00 ч. – 18:00 ч.
 
от Септември до Май
От вторник до неделя
09:00 – 17:00 ч.
Понеделник – почивен ден
 
Цени на входни билети:
Възрастен – 4 лв.,
ученик ,пенсионер – 2 лв.,
деца до 7 години и хора в неравностойно положение- безплатно;
Беседа – 6 лв.