fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Александровската гробница

Александровската гробница се намира в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково. Открита е през 2000 г. при разкопки на могилата “Рошавата чука”  до с. Александрово, от екип археолози, ръководен от д-р Георги Китов (1943-2008). Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология.

Александровска гробница е паметник на културата от национално значение.

Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

Стенописите на гробницата са уникални и сравнително добре запазени. Архитектурата на гробницата също е впечатляваща. Височината на могилния насип на Рошавата чука е 15 м, а диаметърът му надхвърля 70 м. Гробницата има коридор, дълъг 15 м, а входът й е от изток. По коридора се стига до правоъгълна камера с размери 1,92х1,5 м. След нея следва кръгла камера с диаметър 3,30 м и височина 3,40 м. Сводът й има камбановидна форма и започва още от пода. До южната й периферия е изградено каменно ложе, което е било разрушено още в античността.

Счита се, че гробницата има два периода на използване. За това свидетелстват двете подови нива на кръглата камера – едното от каменни блокове, другото от трамбована глина.

Гробницата в село Александрово е едно от най-големите съоръжения от този тип. Нейните стенописи са уникални по рода си. Те са из цялата гробница, в камерите, в коридора, в преддверието и представят различни сюжети.

Най-разнообразни са стенописите в кръглата камера – тя е изографисана в шест хоризонтални пояса с различна широчина, разположени един над друг. Повечето фрески изобразяват ловни сцени.

Александровската гробница е единственият обект в България, носител на Знак за европейско наследство /2021 г./.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала. Чрез репликата се дава възможност на посетителите да се запознаят с един наистина уникален паметник на античното изкуство в Тракия. В най-малки детайли са пресъздадени фреските, изобразени от ръката на тракийския художник. Те пресъздават бойни и ловни сцени както и моменти от прословутите пиршества на тракийската аристокрация.

Богатата експозиция показва още и множество артефакти от тракийския период в региона на град Хасково като голяма част от тях могат да бъдат видени в стенописите на Александровската гробница – въоръжение, накити, съдове… Сред най-ярките експонати в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 – 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света.

Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” е един от най-модерните, отлично оборудвани и представителни в страната.

От 2011 г. обектът е част от Стоте национални туристически обекта на България.

 

 

Кръговите кръстовища и днешната градска зона на Хасково са съхранили много следи от праисторически, тракийски, трако-римски, византийски и средновековни селища. През декември 2000 г. екип от археолози под ръководството на д-р Георги Китов (1943-2008) направи едно от най-значимите открития в българската археология при могилата „Рошавата чука“ край село Александрово.

Прониквайки дълбоко през дупка, направена по-рано от иманяри, археолозите се натъкват на тракийска гробница от IV в. пр. н. е. с изключително добре запазени стенописи. Още първият оглед разкри уникална художествена украса, несравнима с други подобни съоръжения. Архитектурата на гробницата също е впечатляваща, съперничеща по размер на най-добрите образци на исторически паметници по нашите земи. Могилата се намира в близост до селото и се откроява на фона на местността като красив хълм. Височината на могилата е около 15 метра, а диаметърът й надхвърля 70 метра. В източната й периферия започва 14-метров коридор, преминаващ последователно през правоъгълно и кръгло помещение.

Сградата е използвана като хероон (храм-мавзолей). Малката височина на коридора и двата входа карат посетителите да се поклонят, за да успеят да минат отдолу, навлизайки в свят на богати цветове и шарки, флорални и геометрични мотиви, изображения на пешеходци и конници, домашни и диви животни. Стенописите са изпълнени по неочаквано реалистичен начин, отличаващи се с изключителна научна, художествена и оригинална стойност и оставящи несравнимо въздействие.

България е една от най-старите държави в Европа. През многовековната си история тя преживява периоди на възходи и изпитания. Разположен на важен кръстопът, свързващ Изтока и Запада, Европа и Азия, в Хасково се отразява цялата история на България. Най-старите поселения на територията на града датират още от новокаменната ера (V хил.пр.Хр.). Доказателство за дългия път в историята са многобройните праисторически, тракийски, римски, късно антични и средновековни археологически паметници.

Регионалният исторически музей в Хасково съхранява над 120 000 хиляди движими паметници на културно-историческото наследство, много от които имат изключителна стойност. Уникални колекции от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло оформят част от богатия фонд на музея. Сред най-интересните експонати са две от рядко срещаните в България чаши „Троянски тип”, датирани от I в.пр.Хр., едната от които е и символ на музея. Тук може да бъде видяна и изключително ценна колекция от антични и средновековни монети, наброяващи повече от 22 000 броя. През годините Регионалният исторически музей осъществява събирателска, проучвателска и методическа дейност на територията на 11 общини от днешната Хасковска област.

Постоянната експозиция в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ дава информация за гробницата в контекста на тракийската култура от периода на нейния разцвет V-ІІ в.пр.Хр. Посетителите могат да проследят историята на нейното откриване и проучване, да се запознаят с интерпретацията на стенописите.

Тракийското културно наследство в регионален обхват е представено чрез движими паметници на културата от периода на късно желязната епоха (VІ-І в.пр.Хр.). Тук могат да бъдат видяни най-забележителните археологически паметници от Източните Родопи, Сакар планина и долината на р. Марица.

Освен копието на уникалната със стенописите си Александровска гробница, която е кандидат за паметник на ЮНЕСКО, в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ за първи път е представено и златно съкровище, датирано около 4500-4000 г.пр.Хр. Накитите, аналогични на предметите от Варненския некропол, са най-старото открито до настоящия момент златно съкровище в света.

Автори на експозицията:
тематичен план – Ирко Петров
пространствено оформление – проф. Божидар Йонов
фотоси – Иво Хаджимишев, доц. д.и.н. Николай Овчаров, д-р Георги Нехризов, Ирко Петров
карти – проф. д-р Валерия Фол, Станислав Илиев
консултант – проф. д-р Иван Маразов

Александровската гробница има дълъг около 15 метра коридор. Входът, чиято фасада е разрушена още в античността, се намира на изток. От коридора се влиза в правоъгълна камера. Покривната ѝ конструкция е с форма на трапец. Проходът между коридора и предверието е с правоъгълна форма. През вход се влиза в кръглата камера. Тя има диаметър в долната си част 3.30 метра и височина 3.40 метра.

Шестте пояса от богати стенописи, украсяващи кръглата камера на гробницата, освен със своето изящество и реализъм, се свързват и с това, че в единия от тях е направено едно от най-интригуващите и загадъчни открития в гробницата. Това е украсеният в червено монохромен пояс, където се вижда врязано с остър предмет изображение на млад мъж в профил наляво. Отгоре над портрета има надпис с гръцки букви, разчетен като „Кодзимасес Хрестос”. Според тълкуванието първата дума е лично име от тракийски произход, а втората – прозвище, което означава способен, умел, можещ. Така надписът може да се тълкува като Кодзимасес Майстора, а графитът представлява автопортрет и автограф на художника, изрисувал гробницата. Над червения пояс има геометричен фриз от свързани свастики, оцветени в бяло и черно. Отдолу той е ограничен с йонийска кима, а отгоре – от тясно бяло поле, с вписани в него червени точки.

Непосредствено над него следва най-добре запазеният фигурален фриз, върху който са изобразени сцени от царски лов. Ловът е една от най-популярните теми в тракийското изкуство. Среща се върху десетки паметници, накити, съдове, оброчни плочи и др. В представите на древните траки порядъкът във Вселената може да бъде установен чрез победа над силите на хаоса. Побеждавайки глигана – въплъщение на хаоса, владетелят възстановява световния порядък и придобива нов, по-висок статус.

Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ край село Александрово е изграден по линия на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата.

Изграждането на музея стартира през месец февруари 2008 г. и е официално открит на 15 май 2009 г. от Техни Императорски Височества Принц и Принцеса Акишино (Фумихито и Норико Акишиномия) и президентът на Република България Георги Първанов.

Новопостроеният Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ е с обща площ от 834 кв.м. и е разположен в непосредствена близост до могилата с оригиналната гробница. Едната част от сградата е предназначена за богата музейна експозиция и копие на гробницата. В другата част е обособен модерен научно-изследователски център с лаборатории, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация. Музеят разполага с фондохранилище и аудиовизуална зала за конференции, кръгли маси и тематични срещи, свързани с изследването на тракийската култура.

Александровската гробница е открита през декември 2000 г. от екип от археолози, ръководен от д-р Георги Китов (1943-2008). Наричан „българският Индиана Джоунс“, археологът прави някои от най-вълнуващите открития, добавяйки значими данни към оскъдното знание на учените за траките. Основно се занимава с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия. Сред откритията му, свързани с културата на траките, са гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс-хероон край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка и много други.

Д-р Георги Китов завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специализира история на изкуството в Ленинград, работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН (Българска академия на науките). През 1977 г. става доктор на историческите науки. От 1992 г. е председател на Общото събрание на Археологическия институт с музей при БАН. Основател и ръководител на археологическата експедиция ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания), създадена през 1972 г. Автор е на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките. Някои от най популярните му книги са Тракийското съкровище от Вълчитрън, издадена през 1978 г.; Богатствата на тракийските владетели, 1992 г.; Долината на тракийските царе, 2002 г.; Гробницата на Севт ІІІ, 2004г.; Въведение в тракийската археология, 2002 г.; Александровската гробница, 2009 г. (второ преработено и допълнено издание).

Д-р Георги Китов умира внезапно на 14 септември 2008 г. при разкопките в Старосел, оставяйки скъп спомен за неуморната си работа и направените безценни открития.

Централно място в експозицията на Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ заема копието на Александровската гробница. Реставраторите са възпроизвели в най-дребни детайли оригиналното съоръжение. Прецизно, в мащаб 1:1, са пресъздадени елементите на архитектурата и стенописите в гробницата. Допуснато е само едно отклонение от оригинала – ниският коридор е прекъснат в средата с цел да се облекчи достъпа на посетителите. Те могат да обходят цялата гробница отвън и да се запознаят с начина на градеж, прилаган от траките. Частично е възпроизведен и кожухът на съоръжението, чието предназначение е било да поеме част от огромния натиск на могилния насип и да облекчи конструкцията.

Абсолютно точно и с голямо умение са възпроизведени стенописите от оригинала. Тази великолепна съвкупност от рисунки е ценен източник на информация за живота и културата на тракийските народи. Копието дава една наистина вълнуваща възможност на посетителите да се докоснат до този забележителен символ на тракийското изкуство, да усетят полъха на една далечна епоха, да оценят уменията на древния майстор.

Автори на копието:
колектив: Владимир Цветков, проф. Валентин Тодоров, Григори Григоров и Елица Цветкова

Александровската гробница се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Уникална обаче я правят нейните стенописи. Живописта обхваща изцяло кръглата и правоъгълната камери и малка част от коридора. Ловни, бойни сюжети, както и сцени от погребално угощение се редуват с монохромни пояси и такива с орнаментална украса. Изображенията в първата камера са предимно едноцветни или представят орнаменти. Над входа за централното помещение са разположени конник и нарисуван срещу него пешак, в момент на двубой.

Най-разнообразни и богати са стенописите в кръглата погребална камера. Тя е украсена с шест хоризонтални, разположени един над друг пояса. Два от тях са с фигурална украса. Най-добре е запазен поясът с изображения на ловни сцени. Особено важни и с научна стойност са изображенията на конниците. Те са облечени с туники, някои са с панталони. Въоръжени са с копия и мечове. Формите на оръжията обогатяват представите за тракийското въоръжение.

Впечатляващи са фигурите на конете и детайлно представената амуниция, която според цветовете е от златни, сребърни и бронзови апликации. Разположението им по ремъците, седлата и гърдите има важно значение за тълкуването на вече познати комплекти. Върху главите на конете са изобразени украси с форма на лабрис – двойна брадва.

 

През I хил.пр.Хр. древните траки са един от най-многобройните народи в Европа. Разделени на много племена, те обитават източната част на Балканския полуостров, както и някои територии в Северозападна Мала Азия. Сред най-могъщите племенни групи са одрисите – в Югоизточна Тракия, бесите – в Родопската област, гетите – в североизточните райони, трибалите – в днешна Северозападна България и витините – в Мала Азия. В плодородните равнини на Тракия е развито земеделието, а в планинските райони водеща роля играе животновъдството. Развити са рударството, металообработването, грънчарството, кожарството, дървообработване. Войната е постоянен спътник в техния живот.

Най-характерна и най-добре позната чрез археологически находки проява на тракийската култура са богатите погребения, често в монументални гробници и под величествени надгробни могили. Броят на тракийските могили в България е между 10 000 и 60 000. Една от най-големите и внушителни е тази край с. Мезек, Свиленградско. Със своите великолепни стенописи са прочути гробниците край Казанлък, с. Свещари, Исперихско и с. Александрово, Хасковско.

За богатството на аристокрацията и за някои религиозни ритуали може да се съди от откриваните днес тракийски съкровища. Особено впечатляващо е Панагюрското съкровище, състоящо се от 9 златни съда, богато украсени с фигурни композиции. Най-голямото засега съкровище е Рогозенското, състоящо се от 165 сребърни съда, повечето богато орнаментирани. Малко на брой – само 5, но с великолепна изработка са сребърните съдове от съкровището, открито край с. Борово, Русенско. Сребърни украси за конски амуниции с интересни фигурни изображения съдържат съкровищата от Луковит и Летница.

Александровска гробница е част от Европейското наследство – прочети повече тук.

Полезна информация

Локация
с. Александрово, община Хасково
Контакти
+359 38 666 444
Места за паркиране
Да
Достъп за хора с увреждания
Да
Гид / Екскурзовод
Да

Работно време

 
от Юни до Август
От вторник до неделя
09:00 ч. – 18:00 ч.
 
от Септември до Май
От вторник до неделя
09:00 – 17:00 ч.
Понеделник – почивен ден
 
Цени на входни билети:
Възрастен – 4 лв.,
ученик ,пенсионер – 2 лв.,
деца до 7 години и хора в неравностойно положение- безплатно;
Беседа – 6 лв.