fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Скулптурата Хасковски каунь

Скулптурата Хасковски каунь

Малцина знаят, че скулптурата Хасковски каунь е измислена и изработена през 1999 година, когато актьорът Янко Митев издаде първия брой на едноименния вестник. „Идеята дойде спонтанно – впечатлих се и реших да направя малка пластика по темата“, споделя изпълнителят на проекта Господин Тенев. Творбата е приета с възхищение от малцината тогава хасковски „кауни“ и е предложена за ежегодна награда на Ъкъдемия Каунь. Оттогава нейни носители са много известни личности на България.

Самата скулптура Хасковски каунь се състои от три части:

1. Каунь (от турски – „пъпеш”), станал нарицателно име за хасковец.

2. Каца – дървен съд от народното битие, предназначен за ферментация на плодове. Човек се ражда гол и бос, не знаейки нищо, и напуска този свят без да е научил всичко. През годините на живота си той се учи, поумнява и помъдрява. Кацата символизира точно това узряване или ферментиране.

3. Мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Облечена е в народна носия, с калпак и закичено цвете. Изобразена е изскачаща от разкъсания каунь, насаден в кацата, и е символично изображение на самия хасковец – винаги усмихнат, весел, приветлив, готов за делови срещи, за партньорство в работата, за купони и моабети, приветстващ с широко отворени обятия всички свои съграждани и гости на града.

Тази скулптура е посветена на живия хасковски дух, чувство за хумор и самоирония. На всички веселяци, зевзеци, трезви и нетрезви ценители на карикатурата и шаржа. На местни, гости и всички останали. Когато те умрат, скулптурата ще може да се нарече паметник.

В идеята зад скулптурата няма политика или идеология. Който иска да бъде хасковски каунь – нека бъде, който не иска – нека си остане пъпеш.

От автора

Скулптурата е изработена от месинг. Проектът е близък до наградата „Хасковски каунь“ (има малки разлики).

Време за изпълнение: 2 месеца

Размери: 190 х 215 х 90 см

Тегло: 180 кг

Изпълнители: Господин Тенев-Гуспата и колектив

 

Полезна информация

Локация
гр. Хасково, пл. "Атлантически"