fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Узунджовска църква

Узунджовска църква

Село Узунджово играе важна роля в предосвобожденската история на България. Разположено е на кръстопът, свързващ Европа и Азия, Изтока и Запада. Селото е известно с най-големия и прочут панаир, провеждан на територията на цялата Османска империя – Узунджовският. Той просъществува близо два века. Провеждал се е ежегодно в края на лятото, като по време на разцвета му през XVIII век е траел 40 дни, събирайки между 50 000 и 150 000 души. Днес от него е останала „джамията – църква“, уникална не само с архитектурата си, но и с историята, която разказва.

През 1592г. Великият везир Синан паша, виждайки ключовото местоположение и ролята, която играе панаирът, дарява 30 000 златни гроша за построяването на цял комплекс. Той включвал внушителната джамия и приличаща на крепост кервансарай, предлагащ места за нощувка на над 2000 човека, с над 350 стаи, на два етажа и обори за над 1000 коня. Кервансараят е имал няколко входа с железни врати водещи във вътрешен двор с 80 огнища, 2 хамама, имарет, много чешми и шадраван.

В двора на църквата е позиционирана постоянна информационна експозиция на открито, която разказва историята на прочутия Узунджовски панаир. Това е една реализирана идея на Туристически информационен център – Хасково, която цели да популяризира изключително значимата, в исторически план, роля на най-голямото тържище в Османската империя, провеждано тук в продължение на два века.12 пана разказват историята и легендите за Узунджовския панаир и от тях туристите, ще могат да научат повече за  грандиозното тържище. Източници за текстовете на експозицията са историкът Д-р Красимира Узунова от РИМ-Хасково и книгата „Узунджовският панаир“ на историка Доцент Д-р Георги Граматиков.

Със започването на Руско- турската освободителна война, уникалното за времето си търговско средище, прекъсва своя живот. В началото на 20 век Турция връща имота на България и разрешава преустройството на джамията в църква.

През 2007 г. храмът е възстановен основно от община Хасково. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас. На прозорците са изрисувани изящни стъклописи, дело на талантливия хасковски художник Михо Михов, изобразяващи сцени от живота на Божията майка.

През миналия век, площада пред църквата „Успение Богородично“ , където се е провеждал Узунджовският панаир, е обявен за паметник на културата от национално значение.

 

Узунджовската църква в документалната поредица „Богатствата на България“!

https://www.btv.bg/video/shows/bogatstvata-na-balgaria/videos/bogatstvata-na-balgarija-haskovo-10-04-2021-chast-2.html

 

Рубриката по БНТ „10 000 крачки“ представя Узунджовската църква!
 
 

Полезна информация

Локация
с. Узунджово, община Хасково
Контакти
+359 38 666 444
Места за паркиране
Да
Достъп за хора с увреждания
Да
Гид / Екскурзовод
Да

Работно време

от Април до Септември
от Вторник до Неделя: 08:30 ч. – 18:30 ч.
ПОНЕДЕЛНИК – Почивен ден!
 
от Октомври до Март     
от Вторник до Петък: 08:30 ч. – 16:30 ч.
ПОНЕДЕЛНИК – Почивен ден!