fbpx

GO UP

ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО АИДА, ХАСКОВО

Първото туристическо дружество в провинцията – „Родопски Турист“, е основано в град Хасково през 1900 година. Първоначално в дружеството членуват 35 души и провеждат десетки еднодневни излети из околностите на Хасково, а по-късно няколкодневни екскурзии до Бачковския манастир, връх Бузлуджа и Велико Търново. След няколко години активността на дружеството секва и то преустановява дейността си.


През 1915 година в Хасково възниква клон от юношеският туристически съюз (ЮТС), именуван „Клокотница“, където членуват 62 ученици от месната смесена гимназия. На 29 юли 1923 година на събрание в читалище „Заря“ се възстановява дейността на дружеството, но под ново име. Кръщават го на най-близкият до Хасково родопски връх, като преди това сменят името му „Айдаа“ или Мечковец. По това време членовете наброяват 100 души. В годините преди 9 септември 1944 активната дейност замира, но бързо се пробужда с новата власт. По препоръка на политбюро на ЦК на БКП от 1957 година, туристическото движение в България се масовизира, като се обособява Български туристически съюз със седалище в София и окръжни и градски съвети.


След 1989 година дейността продължава макар и с по-малка сила. Годините на т.нар. „преход“ не попречиха на ентусиастите да се любуват на природата из околностите на Хасково и България.


В момента има няколко клуба по интереси:

– пешеходен

– алпийски

– пещерен

– велосипеден

– воден

– ученици с учители

Общият брой на членовете е 270.


Под шапката на туристическо дружество „Аида“ има и три хижи: Кенана, Книжовник и Аида.

 

 Местоположение:

град Хасково

 Адрес:

ул. Средна гора 2, (спортна зала Спартак), етаж 3, стая № 9

За информация:

 Мобилен тел.: +359 895 658 284; +359 898 519 815
 Facebook: Туристическо Дружество „Аида“ – Хасково
 E-mail: tdaida@abv.bg
 Уеб cайт: http://tdaida.com/