fbpx

GO UP
Image Alt
  /  Къща музей Кирково училище

Кирковото училище

През 1882 г.  хасковският търговец и занаятчия Атанас Христев – Ортакювлията построява красива къща с изрисувани стени в централната част на града. Тя е еднокатова, симетрична, богато украсена отвън и отвътре, отразява модерните тенденции в градската архитектура от края на XIX век, характерни за южните  балкански  земи  и европейската част на Османската империя.

Известно време в нея живее майор Никола Петров Кирков, лекар на 10-ти пех. Родопски полк. Паметта за негово пребиваване в града е запазена единствено в даденото от хасковци име на къщата „Кирковото училище“.

В годините на първото десетилетие на ХХ век къщата сменя собственика си и става притежание на известния местен лихвар – Яню Христодоров. Дошъл от Пещера по професия учител, той се жени за една от дъщерите на богатия хасковски лихвар Коста Джартов. Дарен от съдбата само с дъщери, той въвежда в доходния занаят зет си Яню, който го наследява и успява да увеличи семейното богатство. Някогашният даскал, вече банкер и уважаван общественик, бил избран за председател на хасковското  училищно настоятелство през 1912 г. Недостигащите училищни сгради в града го насърчават да отреди къщата за училище, което нарекъл „Начално училище на Яни Христодоров“. В паметта на града то останало като „Кирковото училище“.

 

За първи път училището се изпълнило с ученици през 1917 г. През първата учебна година (1917-1918) в I-во до IV-то отделение постъпили общо 140 деца. През следващите години броят на учениците достигнал 170.

За нещастие семейството на Яни Христодоров преживяло тежки загуби след като за кратко време съпругата и трите му деца починали от туберкулоза. Банкерът се оженил повторно за учителката Мина Гьозумова. Двамата нямали деца и решили всички имоти и цялото натрупано богатство да дарят в полза на обществото, което го нарежда сред най-големите дарители в Хасково. Не дочакала обаче тогавашната власт завещанието на Христодоров и през 1923 г. отчуждила две от трите му къщи за начални училища. „Кирковото училище“ вече носело името Начално училище „Христо Ботев“. Напразно водел дела и обжалвал общинските решения до 1926 г., когато кметът на Хасково приел завещанието на банкера.

Волята на дарителя била: Общината да уреди фонд на името на Коста и Вела Джартови /родителите на първата му съпруга/ и от тази къща да се направи едно старопиталище на тяхно име, където „да прекарват старините си останалите без подкрепа и негодни за работа старци”. Освен този имот, Я. Христодоров завещал на града и двуетажна постройка с два дюкяна, находяща се в градската чаршия, с условие след смъртта на жена му, приходите да се използват за разноски и обзавеждане на старопиталището, което ще се създаде в първия имот. Завещанието още гласяло: „С получените наеми да се образува фонд „Кочо, Христо и Еленка Я. Христодорови”, сумите, от който да се използват за лекуване на болни от туберкулоза хасковски граждани и „да се изпращат в санаториуми и курорти”. И още едно желание имал дарителят – ликът му да бъде поставен „в естествена величина на видно място в общинското управление за сметка на общината”. Една година по-късно Яни Христодоров починал.

През 1936 г. учениците са преместени в новопостроената сграда на училище „Крум“, защото сградата на Кирковото училище вече била съвсем негодна за обитаване. 15 години по-късно, през 1952 г.,градският съвет определил сградата на старото училище да се превърне в Народен музей и направил основен ремонт на зданието. Решението било подходящо, защото по това време музеят в града нямал своя сграда и събраните през годините археологически експонати се разпилявали и унищожавали.

През 1954 г. официално е открита първата експозиция „Работническо революционно движение“, преместена и разширена през 1966 г. в новата сграда на Читалище „Заря“. Сградата на Кирковото училище продължавала да се използва от уредниците на музея  до 1975 г., когато в нея е подредена експозицията „Живот и дело на проф. Асен Златаров“.

През 1987 г. Изпълкома на ГНС решава да устрои заведение в подземието на Кирковото училище, станало вече известно сред население като „Синята къща“. През 1991 г. експозицията е преместена и къщата ресторант става клуб на СДС. В следващото десетилетие Кирковото училище, както продължават да го наричат хасковци, като клуб на политическа партия е  посетено от двама президенти, двама министър-председатели и много министри.

През 2006 г. в Кирковото училище е подредена и открита изложба „Хасковски будители“, която е обогатена и реновирана през 2024 г. по програма за културно предприемачество, наследство и сътрудничество в партньорство с Исландия.

Автор: д-р Веселина Узунова

Главен уредник към РИМ – Хасково

Полезна информация

Локация
гр. Хасково, ул. Цар Освободител 10
Контакти
+359 38 624 501; +359 879 104 475

Работно време

вторник
10:00 – 18:00
сряда
10:00 – 18:00
четвъртък
10:00 – 18:00
петък
10:00 – 18:00
събота
10:00 – 17:00
неделя и понеделник  ЗАТВОРЕНО